Krediti i građevinske dozvole otežavali investicije

Bez autora
May 08 2012

U proteklih skoro godinu dana 118 poljoprivrednih proizvođača uložilo je ukupno 1,52 miliona eura u unapređenje svog biznisa – uglavnom za nabavku nove mehanizacije i opreme. Nekoliko njih je nabavilo nova grla stoke, izgrađeno je i jedno skladište za krompir, kao i objekat za sortiranje i pakovanje. Ovo su posljednji rezultati prvog poziva za podršku investicijama u primarnoj proizvodnji, MIDAS projekta, kroz koji Ministarstvo poljoprivrede proizvođačima, nakon završene investicije, daje bespovratnu podršku od 50 odsto uloženog novca. Do sada je poljoprivrednicima vraćeno blizu 760 hiljada eura granta. Projekat se nastavlja, jer investiciju treba da završe i ostalih blizu 190 proizvođača, koji su potpisali Sorazum o grantu. Projekat se finansira sredstvima kredita i granta Svjetske banke.

Krediti i građevinske dozvole otežavali investicijeU proteklih skoro godinu dana 118 poljoprivrednih proizvođača uložilo je ukupno 1,52 miliona eura u unapređenje svog biznisa – uglavnom za nabavku nove mehanizacije i opreme.

Nekoliko njih je nabavilo nova grla stoke, izgrađeno je i jedno skladište za krompir, kao i objekat za sortiranje i pakovanje…

Ovo su posljednji rezultati prvog poziva za podršku investicijama u primarnoj proizvodnji, MIDAS projekta, kroz koji Ministarstvo poljoprivrede proizvođačima, nakon završene investicije, daje bespovratnu podršku od 50 odsto uloženog novca. Do sada je poljoprivrednicima vraćeno blizu 760 hiljada eura granta. Projekat se nastavlja, jer investiciju treba da završe i ostalih blizu 190 proizvođača, koji su potpisali Sorazum o grantu. Projekat se finansira sredstvima kredita i granta Svjetske banke.

Ulog

Pomoćnik ministra poljoprivrede Branko Bulatović kazao je za Pobjedu da zbog nedostupnosti povoljnih kredita jedan dio poljoprivrednika, iako je potpisao Sporazum o grantu, neće investirati.

- Dosadašnja realizacija projekta pokazala je da je pristup povoljnim kreditima i dalje problem poljoprivrednika. Koliko njih je uzelo sredstva kod poslovnih banaka nije poznato, ali je poznato da su kamate i dalje visoke za poljoprivrednu djelatnost, a zahtjevi za hipotekarne garancije i dalje komplikovani za naše poljoprivrednike  – kaže Bulatović.

On kaže da je Investiciono razvojni fond, koji daje povoljne kredite sa kamatom od četiri odsto, za ove projekte opredijelio tri miliona eura. Prema informacijama iz IRF-a, do sada je kredite dobilo 66 poljoprivrednika, za šta je izdvojeno 1,3 miliona eura.

Bulatović ističe da je MIDAS pokazao da crnogorskoj poljoprivredi treba jedan kreditno-garantni fond ili jasan dogovor sa poslovnim bankama, po principu sličnom onome koji je Ministarstvo sa Lovćen osiguranjem napravilo vezano za subvencionisanje premije osiguranja u poljoprivredi.

Bulatović navodi da su mnogim aplikantima za MIDAS problem bili i neriješeni imovinsko vlasnički odnosi, građevinske dozvole za objekte na selu…

- Niko ne može graditi štalu ako nema građevinsku dozvolu, a ne može je imati ako to nije regulisano detaljnim urbanističkim planom. Jedan, mali dio crnogorskih opština je riješio taj probem, ali ostali nijesu – kaže Bulatović, dodajući da opštine treba da pokrenu inicijativu prema Ministarstvu uređenja prostora, kako bi se pomoglo zainteresovanim poljoprivrednicima.

Pun pogodak

Bulatović smatra da je prvi poziv za projekte podrške od 50 odsto investicije pun pogodak za razvoj crnogorskog agrara, ne samo zbog velikog interesovanja proizvođača, nego i zbog toga što su po prvi put sva sredstva namjenski iskorišćena.

- Koliko će biti novih grla stoke, objekata, mehanizacije… znaćemo nakon analize koja će se raditi, ali se očekuje da će ove i sljedećih godina biti obrađene mnogo veće površine, a što će u krajnjem značiti i veću proizvodnju, više zaposlenih, podizanje konkurentnosti i robnosti naše poljoprivrede  – kazao je Bulatović.

Prema njegovim riječima, narednih dana se očekuje nova misija SB, koja finansira ovaj projekat, prilikom koje će se sa ljudima iz Ministarstva analizirati efekti MIDAS-a, ali i problemi u realizaciji.

- Nakon toga znaćemo kada će biti naredni poziv za podršku investicijama. Prema sadašnjim informacijama oni su raspoloženi da daju bespovratno još oko dva miliona eura za investicije u ekologiju, unapređenje dobre proizvođačke prakse na farmama i upravljanje pašnjacima…, gdje bi podrška iznosila do 75 odsto investicije – kazao je Bulatović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik